Szentfa-kápolna Dömös

Szentfa-kápolna a Visegrádi-hegységben található, Dömös község központjától 2 km-re délnyugatra. Dömösről a piros, sárga és a zöld turistajelzés vezet a kápolnához. Autóval burkolt úton is megközelíthető.

A Szentfa-kápolna története

A hagyomány szerint 1885-ben, május első vasárnapján két dömösi kisleány libákat legeltetett a falu mögötti mezőkön. Miután egy szép bükkfa alatt letelepedtek, az ég csodálatos kékre váltott, és felnéztükben Szűz Mária képét pillantották meg a fán a kis Jézussal. Mindkét alakon a Szent Korona és a fejük körül glória látszott. Egy arra járó nagyobb gyermek gyorsan a faluba szaladt. A Dömösről hamar megérkező idősebb asszonyok szintén látták a képet. A csodafa búcsújáró hellyé vált. Általában szombaton, este 9-10 óra tájban, teliholdkor volt látható a jelenés. Sokan láttak csillag glóriát a két alak feje körül, mások csak a csillagglóriát, megint mások csak csillagokat láttak.

A kápolna a csodafa emlékét őrzi a kis tisztás mellett.

 A Szentfaként tisztelt bükkfát Nedeczky Gáspár, Dömösön szolgáló plébános állítólagos sugalmazása nyomán,1887.április 23-án este, Szabó Mihály alszolgabíró hat csendőrrel kivágatta és a további zarándoklatokat betiltották. A hely tisztelete ennek ellenére sosem szűnt meg.

A hívek később kis kápolnát építettek a fa mellett. Minden év augusztus 15-én, vagy az ahhoz legközelebbi vasárnapon Nagyboldogasszony ünnepnapjára emlékezve, a helyi katolikus lelkipásztor szentmisét mutat be az egyházi főhatóság engedélyével, amelyen a község és környéke hívői buzgón részt vesznek. A kápolna a csodafa emlékét őrzi a kis tisztás mellett, valamint a kápolna mellett erdei turistapihenő is található.

Hol található?: Pilis – Visegrádi-hegység, Dömös

Nehézségi fok: Közepes

Megközelítés: Dömösről a zöld sáv jelzésen haladunk a Szentfa-kápolnáig (2 km, 35 perc, 77 m emelkedés), amely több, jelentős kirándulóútvonal találkozásánál található. Itt válik szét a  Vadálló-kövekhez és a Prédikálószékhez vezető (piros háromszág), a Lukács-árokba vezető (sárga sáv) a Rám-szakadékhoz (zöld sáv) valamint a Szőke-forrás-völgyébe vivő (piros sáv) úttól. Amennyiben nem vagyunk autónkhöz kötve ajánljuk, hogy innen Dobogókő felé haladjunk tovább a Rám-szakadékon keresztül. [Dömösről Dobogókőre 7,5 km, 3,5 óra, 670 m emelkedés]

Szentfa-kápolna

Képek a Szentfa-kápolnáról:

Fotók: Szűcs Géza dömösi lakos fotói

Szentfa-kápolna Dömös térkép: