Szeptember 8. Fecskehajtó Kisasszony napja.

Szeptember 8. Fecskehajtó Kisasszony,Kisasszony Napja, Szűz Mária

 

A katolikus egyház ezen a napon ünnepli Szűz Mária születését, azonban ez az ünnep eredetileg a jeruzsálemi Szent Anna templom felszentelésének évfordulója,amely oda emeltetett ahol a hagyomány szerint Szűz Mária született.

 

Kisasszony napkor úgy vélték rózsát hány a Nap. A hívő asszonyok Mária-jelenés reményében a szabadban tartózkodtak,hogy a felkelő Nap fényében megláthassák az ő Kisasszonyukat. Népi hagyományainkban az ősz kezdetének és a fecskék búcsúzásának ideje.

Szeptember 8. Fecskehajtó Kisasszony,Kisasszony Napja, fecskék

 

Véget ér az a „varázslatos” időszak , amit „kétasszonyközének” neveztek. Ez alatt leginkább az asszonyi munkákra vonatkozó,kissé babonás cselekedeteket érthetjük. Pl: a gyógynövények begyűjtése,szentelése.
Több tájegységben ekkor kezdték el a dióverést. Kedvelt búcsúnap is volt hajdan. Az ünnepségen játszott játékok és sütemények kiemelkedő darabja a dió volt. A gyermekeknek diógurító versenyt és aranydió keresést rendeztek a felnőttek.
Szeptember 8 a cselédek szolgálatba állásának gyakori időpontja egy mára letűnt világban..Dologtiltó és időjárásjósló nap. E napon az asszonynépnek a fonás tiltott dolog! A bugyborékos,de a szitáló eső esetén is,bizony esős őszre következtettek elődeink.
A szőlőtermésre is akadtak megfigyelések.
” Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek,
Ha hidegre fordulnak Máriák savanyúak lesznek…”.

A cikket köszönjük Spóner Orsolya dömösi lakosnak.