Vadálló-kövek – Dömös

Vadálló-kövek a Visegrádi-hegységben található vulkanikus eredetű sziklacsoport. A sziklaképződmény a Prédikálószékkel együtt a Duna–Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része, a Bioszféra-rezervátum magterülete. A sziklák alapkőzete andezit, amely a mintegy 12 millió évvel ezelőtti vulkanikus működés eredményeként jött létre. A meglehetősen omladékos és kies helyen lévő sziklaalakzatokat főleg a 20. század elején látogatták a magyar hegymászók, mint mászóiskolát.

A Vadálló-kövek, amely vulkáni törmelékes kőzetből, azaz agglomerátumból áll, jól példázza a Visegrádi-hegység földtani felépítésének különleges sajátosságait.

A Prédikálószék és a Vadálló-kövek a Duna-Ipoly Nemzeti Park fokozottan védett része. A sziklagyepeken számos ritka növényfaj él, ezért virágokat ne szedjünk és a kijelölt turistaútról se térjünk le!

Forrás:https://www.openstreetmap.org/export#map=17/47.73986/18.91283

A Prédikálószék oldalában találhatjuk a Vadálló-kövek különleges alakú szikláit: a Nagytuskót, a Széles-tornyot, a Bunkót, a Függőkövet, a Felkiáltó jelet és az Árpád trónját. 

 

Hol található?: Pilis – Visegrádi-hegység

Kategória: Természeti érték

Hogyan közelíthető meg?: Gyalog

Szolgáltatások: turistautak

Nehézségi fok: Nehéz

 

A Vadálló-kövek a Prédikálószék gerincén helyzkednek el mintegy 500-600 m magasságban Dobogókő és a Dunakanyar között.

Dömösről: 8,8 km – 4 óra, 597 m emelkedés

Dömösről Dobogókőre: 11 km – 5 óra, 877 m emelkedés

 

A Vadálló-kövek közigazgatásilag Dömöshöz tartozik. A faluközpontból a Királykúti úton kell haladni, majd a Szőke-forrás-völgyén (Huzat-völgy) a sárga jelzésű turistaút visz a Szentfa-kápolnáig. Innen a piros háromszög jelölés vezet a sziklákhoz, ahonnan tovább haladhatunk felfelé a Prédikálószék irányában

Vadálló-kövek képekben

Vadálló-kövek megközelítése

A túra kezdőállomása Dömös. A falu Esztergomtól 15 km-re, Budapesttől 50 km-re, a 11-es út mentén helyezkedik el.

Az autóbusszal érkezőknek a katolikus templomnál érdemes leszállniuk, míg a gépkocsival érkezők a Polgármesteri Hivatal mellett lévő parkolóban rakhatják le járművüket.

A busszal érkezőknek, az Esztergom – Újpest, Városkapu között közlekedő távolsági buszról a katolikus templomnál kell leszállni.

Források:

Wikipédia

Pilisi Parkerdő

A képek Szűcs Géza dömösi lakos túra közben készült felvételei