Rám-szakadék

Hol található a Rám- szakadék?

 

 

 

 

A Rám-szakadék Dömös közigazgatási területén található.Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része.

Rám-szakadék

Rám-szakadék története

Az Északi-középhegység legnyugatibb középtája a Visegrádi-hegység, kb. 14-15 millió évvel ezelőtt, igen heves vulkáni tevékenység során keletkezett.

A hegy kőzeteire jellemzők a vulkáni eredetű andezit, valamint az andezittörmelékes breccsába (szögletes, éles kőzettörmelék-darabokból összecementálódott kőzet) ágyazott kőtömbök, melyekből a kőzet felszínre kerülésével az esővíz és a fagy eróziós hatásának eredményeképpen meredek völgyek alakultak ki.

Az itt kialakult szakadék, szurdokvölgy a rajta átvezető vezető turistaúton kellő óvatossággal végigjárható. A kirándulás közben érdekes földtani jelenségeket láthatunk. A turistáknak összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük. A szűk, meredek falakkal (melyek magassága eléri a 35 métert, szélessége pedig több helyen 3 méternél is kisebb) határolt mélyedés a különféle vulkáni rétegek keresztmetszetét adja. A puha tufában magas, függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések alakultak ki. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak a Szőke-forrás völgyén keresztül a Malom-patakba folyik.

Figyelmeztetés

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak, ahol akár kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat.  

Rám-szakadék útvonal, Rám-szakadék turista térkép, turistaútvonal

Rám-szakadék

Térképkivágat: Pilis és a Visegrádi-hegység 1:40 000 (Cartographia)

Rám-szakadék turistaforgaloma

A terület a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében van. A terep Magyarország legnehezebben járható (vagy más szempontból legérdekesebb) turistaútvonala. Néhány helyen több méternyi, patak által vájt és folyamatosan nedves sziklafalon át vezet az út, ahol a haladást kapaszkodó-láncok segítették.

Az utat a PP Zrt. (Pilismaróti Erdészete) 2006-ban 4,5 millió forintból felújította, amiből a pihenőket, illetve az egy kilométer hosszú szurdokban mintegy 200 méternyi korlátot és több létrát építettek fel.

A turisták közlekedését kiépített korlátok, kapaszkodók segítik elő. A meredekebb részeken, a kapaszkodóknál pedig kőbe vájt kisebb üregek biztosítják lépcsőszerűen a kiránduló biztonságos feljebb jutását. A zuhatagok mellett több helyen is biztonságos létrák adnak segítséget a több méteres szintkülönbségek legyőzésére, bár a köveken szétfröcskölő víz ennek ellenére is összevizezheti a ruhákat. (Javasolt a vízálló bakancs használata.)

A területet évente több, mint 60 ezer kiránduló keresi fel.

Főként hétvégéken az igen nagy turistaforgalom miatt problémákat okoz az, ha a szurdokban mindkét irányban közlekednek. A kihelyezett táblák javasolják, illetve a hétvégékre vonatkozóan elő is írják, hogy a Rám-szakadékot („zöld” turistajelzés) alulról felfelé (Dömös irányából) közelítsük meg, míg az ellenkező irányban a „sárga” jelzéssel ellátott utat kövessük, elkerülendő a torlódásokat és balesetveszély kialakulását.

Amennyiben Dobogó-kőről keressük fel a Rám-szakadékot, úgy előbb a sárgán jelzett Lukács-árkon ereszkedjünk le, majd vissza irányban járjuk be a szakadékot.

Rám-szakadék élővilága

A szakadék élővilágát tekintve a környező hegyvidékhez kapcsolódik, de a nedves, andezites sziklákat, illetve a fatörzseket gazdagon borítják a moha-, illetve és zuzmófélék. A sziklaképződmények pihenőhelyet nyújtanak többek közt a a hollónak. Az emlősök közül külön említést érdemel a nyuszt és az igen ritka vadmacska. A völgy felett magasodó Rám-hegy a bioszférarezervátum egyik magterülete, ahol a hölgyestikenagyezerjófű és mérges sás mellett a rezervátum címernövénye, a tarka nőszirom is gyakori. Az idős bükkfák odvaiban kék galamb és fekete harkály is megtelepszik..

Pilisi Parkerő Zrt kérése a túrázók, kirándulók felé:

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak, ahol akár kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat.  A balesetek elkerülése érdekében az alábbi kérésekkel fordulunk Önökhöz:

  • Kedvezőtlen időjárási körülmények között ne induljanak el a Rám-szakadékba, mert olyankor veszélyes a szakadékban való haladás!
  • Mindvégig kövessék a kijelölt turistajelzést! A szakadékból ki-, illetve oda bemászni életveszélyes!
  • A kihelyezett létrák és kapaszkodó korlátok az Önök biztonságát szolgálják. Kérjük, hogy rendeltetésüknek megfelelően használják azokat!
  • Az év nagy részében sáros, csúszós útviszonyokra kell számítani, ezért csak a terepviszonyoknak megfelelő lábbeliben vállalkozzanak a túraútvonal végigjárására!
  • Kérjük Önöket, hogy a Rám-szakadék turistaútján kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába haladjanak! Felülről lefelé a Lukács-árokban vezető sárga sáv jelzésű útvonalat ajánljuk.
  • Felhívjuk figyelmüket, hogy a túraútvonalon csak saját felelősségükre haladhatnak!

Rám-szakadék parkolás

 

 A túra kezdőállomása Dömös, amelyet Esztergom, illetve Budapest irányából autóbusszal, egyénileg gépkocsival közelíthetünk meg. Az autóbusszal érkezőknek a katolikus templomnál érdemes leszállniuk, míg a gépkocsival érkezők a Polgármesteri Hivatal mellett lévő parkolóban parkolhatják le járművüket. A parkolóban az elektromos autók tulajdonosai számára töltési lehetőség biztosított.

Elektromos autó töltő
Parkolási díjak Dömös

Rám-szakadék megközelítése

A templomtól a piros sáv, a parkolótól zöld sáv jelzést követve érhetjük el a Király-kúti utcát, amely túránk kiindulópontja.

Itt együtt fut a piros, a zöld és a sárga jelzés. A jelzett turistaút kezdetben az aszfaltúton halad, majd a faluból kiérve átmegy a Malom-patakon és a patak mentén vezet tovább.

A Rám-szakadék mind a műúton továbbhaladva, mind a patak mellett futó zöld sáv turistajelzésen megközelíthető.

A patak mellett haladva turistajelzésünk több ponton elágazik. A Szentfa-kápolnát követően balra leágazik a piros háromszög jelzés, amely a Vadálló-kövekhez, majd a Prédikálószékre vezet.

Ezt követően jobbra leágazik a sárga sáv jelzés, amely a Lukács-árokba megy.

Ezután még együtt halad a piros és a zöld jelzés. Ezen haladunk egészen addig, míg elérjük a Rám-szakadék alsó pihenőjét.

Itt válik el egymástól a két jelzés.

A piros sáv jelzés a Szőke-forrás-völgyben fut tovább. Mi a zöld sáv jelzést követjük, amely a Rám-szakadékba vezet.


Dobogókőről indulva a sárga jelzésen érhetjük el a Rám-szakadék felső pihenőjét. Ide csatlakozik a zöld sáv jelzés, amely végig vezet a Rám-szakadékon.

A Rám-szakadék megközelítése autóval nem lehetséges.

Rám-szakadék
Rám-szakadék
Rám-szakadék

Rám-szakadék képek:

Rám-szakadék télen:

Források:

Wikipédia

Pilisi Parkerdő

Fotók: Szűcs Géza dömösi lakos túrái közben készültek.