Mit ne csinálj és mit ne mondj, ha Angliában jársz

Mit ne csinálj és mit ne mondj, ha Angliában jársz

Anglia egy gazdag történelemmel, sokszínű kultúrával és egyedi szokásokkal rendelkező ország. Az angolok büszkék saját identitásukra és szokásaikra ezért, ha ide látogatsz, fontos, hogy tiszteletben tartsd azokat. Könnyű lehet belebotlani olyan helyzetekbe, melyek kellemetlenek lehetnek, ha nem ismered eléggé a kultúrájukat és szokásaikat.

Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mire érdemes figyelni és mit célszerű elkerülni Angliába utazáskor.

Angliának nevezni Nagy-Britanniát

A hivatalos nemzetállam az Egyesült Királyság. Az “Egyesült Királyság” az államot alkotó négy különálló országra utal: Angliára, Skóciára, Walesre és Észak-Írországra. Nagy-Britannia az a sziget, melyen Anglia, Skócia és Wales helyezkedik el. Észak-Írország pedig Írország szigetének része. A skótoknak és a walesieknek megvan a maguk jelentősen eltérő kulturális identitása. A walesieknek még saját nyelvük is van. Éppen ezért kifejezetten gyűlölik, ha angoloknak nevezik őket.

Mit ne csinálj és mit ne mondj, ha Angliában jársz
Mit ne csinálj és mit ne mondj, ha Angliában jársz

Ne megszokásból közlekedj

Köztudott, hogy bal oldali közlekedést alkalmaznak, azonban ezt rendkívül nehéz megszokni. A közlekedési szabályok nem csak az úttesten érvényesek, a járdákon is be kell őket tartani. Ha átmész egy kereszteződésben először mindig jobbra nézz és csak ezt követően balra.

Akcentus

Ne kérdezd őket a brit akcentusról, hiszen számukra ez a természetes, nem éreznek benne semmi különlegeset. Ha nem értenéd valakinek az akcentusát, inkább kérdezd meg újra kedvesen, vagy kérj segítséget, ahelyett, hogy kritizálnád. Ha nehézségeid akadnának a nyelvvel, az angol nyelviskola budapestieknek egy remek lehetőség a nyelvtudásod fejlesztésére.

Sose mondj nemet egy teára

Ha valaki meghív az otthonába és teával kínál, az számukra egy üdvözlő gesztus. A csésze tea elutasítása azt jelenti a házigazdának, hogy nem szívesen vagy az otthonában, amellett, hogy kifejezetten udvariatlannak tartják.

Várd ki a sorod

A sorban állás a brit kultúrában egy kimondatlan szabály. Mindig várd ki a sorod, hiszen, ha nem teszed csúnya megjegyzéseket kaphatsz. Emellett goromba külföldinek fognak gondolni, aki nem tiszteli a helyi szokásokat.

Ne hozd fel a politikát vagy a királyi családot

A szigetország lakói nem örülnek kifejezetten a királyi családdal kapcsolatos témák feszegetésének. Náluk nem szokás kitárgyalni az uralkodóház dolgait, mindenki magában tartja a véleményét.

Hasonlóképpen a Brexitet sem javasolt felhozni, hiszen az egyik legmegosztóbb dolog, ami az Egyesült Királysággal történt.

Small talk”

A britek gyakran kezdeményeznek small talkot, vagyis rövid beszélgetést. Ha valaki megkérdezi tőled, hogy vagy , az arra elvárt válasz a jól. Ne reagálj negatívan erre a kérdésre és ne mesélj magadról sokat, hiszen tulajdonképpen nem kíváncsiak a válaszodra pusztán udvariasságból teszik fel ezt a kérdést.

Összegezve, ha Angliába látogatsz fontos, hogy tiszteletben tartsd a helyi szokásokat és hagyományokat. Ha ezeket az alapvető szabályokat betartod, könnyen elkerülheted a kellemetlen helyzeteket és nyugodtan élvezheted az ottléted.

Mit ne csinálj és mit ne mondj, ha Angliában jársz
Mit ne csinálj és mit ne mondj, ha Angliában jársz